Apartman Yöneticisi

Vision-Hakkımızda
Biz Kimiz
Profesyonel Yönetim
Referanslarımız
Medya'da Biz
Bize Ulaşmak İçin
Sorularınız için
Ana Menü
Çevrimiçi Kullanıcılar
· Çevrimiçi Ziyaretçiler: 2

· Çevrimiçi Üyeler: 0

· Toplam Üye Sayısı: 2,108
· En Yeni Üye: 41mehmet
Asansör Bakımı
Çatı Bakımı
Havuz Bakımı
Bahçe Bakımı
Isı Tasarrufu
Ev Bakımı
Yangın
Editörden

Bazı Yargıtay Kararları
KIŞ BAHÇELERİ
D.GAZ ACİL
İSTANBUL'DA ULAŞIM
ÖRNEK
VİDEO
-videolar


01.MAYIS.2019 İTİBARİ İLE TÜM SORULARINIZ CEVAPLANMIŞTIR
TÜM SORULARINIZ İÇİN LÜTFEN FORUM KISMINI KULLANINIZ





SORU CEVAP BÖLÜMÜMÜZ TEKRAR AKTİF HALE GELMİŞTİR. SORULARINIZI BEKLİYORUZ.


Apartmanyonetici.com
Info
KAT MÜLKİYETİ NASIL KURULUR
KMK
       
 
 
Günümüzde binaların genellikle kat mülkiyeti tesis edilmeden kat irtifakı tesis edilerek satıldığı ve böyle kullanıldığı,kat mülkiyetine geçilmediği herkesçe bilinen bir gerçektir.

Yeni düzenlemeler Apartman yönetimi ile ilgili değişikliklerin yanı sıra , yapılan binaların kat mülkiyetine geçilmesi konusunda maddi yaptırımlar getirmektedir.

Bu yazımızda halen kullanılan veya yapımı bitmiş binaların kat mülkiyetine geçişleri için gerekli olan belgeler ve izlenecek yöntemlerin açıklanması amaçlanmıştır.

Tamamlanmış bir yapının kat,daire,iş bürosu,dükkan,mağaza,mahzen,depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde,o gayrimenkulün sahibi ve ortak sahipleri tarafından Kat Mülkiyeti Yasası hükümlerine göre,bağımsız mülkiyet hakları kurulabilir.

Kat mülkiyeti,anagayrimenkuldeki ortak yerler ve arsa payları ile bağlantılı özel bir mülkiyettir.

Kat mülkiyeti parsel sahipleri birden fazla ise Tapuda düzenlenen resmi senetle,parsel tek kişiye ait ise sahibinin dilekçesi ile Tapuda kurularak tescil edilir.

Niteliği arsa olan bir parselde inşa edilen binanın mülkiyetinin kat mülkiyetine çevrilebilmesi için gerekli olan koşullar şunlardır. 

  • Bina tamamlanmış olmalıdır. Binanın belirli bir kısmı tamamlanış olsa dahi bu kısım üzerinde kat mülkiyeti tesis edilemez.Tamamının bitmiş olması gerekir.
  • Binadaki bölümler bağımsız olmalıdır.Yapıda bulunan bölümler diğer bölümlerden ayrı olarak tek başına kullanılmaya elverişli ve bağımsız olmalıdır.
  •  Ana yapının tamamı kat mülkiyetine çevrilmelidir.Anataşınmazmalın tümünün mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmeden o taşınmazın yalnız bir veya birkaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulamaz.(KMK.10/2)
  • Bina kargir olmalıdır.Binan duvarlarının kargir ve betonarme olmalıdır.Çatısının ahşap olması engel değildir.Kerpiç veya ahşaptan an yapılan binalarda kat mülkiyeti kurulması mümkün değildir.
  • Belediye sınırları içerisinde Belediyeden,dışında ise Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce onaylı Genel İnşaat Projesi olmalıdır.Projede parsel sahibi veya sahiplerinin imzaları ve bağımsız bölüm numaraları bulunmalıdır.
  • Binanın veya binaların parsel içerisindeki veya komşu parsellerle konumunu gösterir Belediye veya Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce onaylı Vaziyet Planı bulunmalıdır.
  • Her bağımsız bölümün bulunduğu katını,arsa payını,varsa eklentisini gösteren ana yapı sahibi tarafından imzalanmış noterden onaylı Liste bulunmalıdır.
  • Ana yapının inşaatının bittiğini gösterir Belediyece verilen Yapı Kullanma İzin Belgesi alınmalıdır.
  • Tapu Sicil Müdürlüğüne Kat Mülkiyeti tesisi istemini içeren Dilekçe tanzim edilerek Müdürlüğe verilmelidir.
  • Ana yapıdaki ortak yerleri gösteren, anagayrimenkulün adının yazılı olduğu ve nasıl yönetileceği hükümlerinin içeren parsel sahibi tarafından imzalı Yönetim Planı hazırlanmalıdır. -
  • Ana yapının en az iki cephesini gösteren 13x18 ebadında Belediyece onaylı fotoğrafı hazırlanmalıdır.

Yukarıda belirtilen belgelerin Tapu Sicil Müdürlüğüne verilmesi halinde,Döner Sermaye dışında (2006 yılı için 50.5 YTL) hiçbir harç tahsil edilmeden ilgili parselde kat mülkiyeti tesis edilerek,her bir bağımsız bölüm için ayrı ayrı Kat Mülkiyeti Tapu Senedi verilecektir.


 


Yorum
Henüz yorum yazılmamış.
Yorum yaz
Yorum göndermek için lütfen üye girişi yapın.
Oylama
Sadece üyeler oylayabilir.

Oy verebilmek için lütfen üye olun ya da üye girişi yapın.

Henüz bir oylama yapılmamış.
Üye Girişi
Kullanıcı Adı

Parola



Henüz Üye Değil Misiniz?
Buraya Tıklayarak Üye Olabilirsiniz.

Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın
Kat Mülkiyetine Geçiş

Sorularınız İçin

e-SSK



Atesci Belgesi

dask
Kat Mülkiyeti Kanunu

Bilgi Bankası

Mevzuat

MODA
-videolar
içerik koruması