01.MAYIS.2019 İTİBARİ İLE TÜM SORULARINIZ CEVAPLANMIŞTIR
TÜM SORULARINIZ İÇİN LÜTFEN FORUM KISMINI KULLANINIZ





SORU CEVAP BÖLÜMÜMÜZ TEKRAR AKTİF HALE GELMİŞTİR. SORULARINIZI BEKLİYORUZ.


Apartmanyonetici.com
Info
Basligi Görüntüle
Apartmanyoneticisi » YUKARDAKİ BAŞLIKLARA GİRMEYEN SORULARINIZ » DİĞER SORULARINIZ
 Basligi Yazdir
APARTMANDA İŞYERİ
varans
iyi günler
apartmanımızın altında işyerleri bulunmaktadır. apartmanımızda kot farkından dolayı arka daire ve ön taraf işyeri aynı hizada bulunmaktadır. yeni kat sahibi hem işyerini hemde daireyi satın aldı. ve apartmanın normal girişini bozmadan işyeri içerisinden dairesine geçiş açtı. büro olarak kullanmak istiyor. öntaraf işyeride şarküteri olarak açılacak. bu durumda arka taraf daire için tüm kat maliklerinden izin almalımı. eğer arka taraf daireyi ön taraf dükkana katkı olarak kullanır ve giriş çıkış için dükkanı tercih ederse yine izin almalımı. apartmandan olan daire girişini kullanmayacağını bildirirse her iki mülkünüde imalat yapmamak şartıyla istediği gibi kullanabilirmi.
teşekkür ederim ii çalışmalar......
 
editor
Sorunuzun karşılığını bu yargıtay kararında bulabilirsiniz.


T.C.
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E. 1994/651
K. 1994/2164
T. 22.2.1994

r6; İŞYERİ OLARAK KULLANMA YASAĞI ( Tapuda Mesken Olarak Kayıtlı Bağımsız Bölüm-Şirket Merkez veya Bürosu )

r6; TAPUDA MESKEN OLARAK KAYITLI BAĞIMSIZ BÖLÜM ( İşyeri Olarak Kullanılabilmesinin Şartları-Şirket Merkez veya Bürosu )

r6; ŞİRKET MERKEZ VEYA BÜROSU ( İşyeri-Tapuda Mesken Olarak Kayıtlı Bağımsız Bölümün Kullanılabilmesinin Şartları )
634/m.24


ÖZET Grinava konusu bağımsız bölüm tapuda mesken olarak kayıtlı olup tüm kat maliklerinin oybirliği sağlanmadan bu bağımsız bölüm işyeri olarak kullanılamaz. Şirket merkezi veya büroları işyeri niteliğindedir.

DAVA : Dava dilekçesinde davalının bağımsız bölümden tahliyesi istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Dava konusu bağımsız bölüm tapuda mesken olarak kayıtlı olup Kat Mülkiyeti Kanununun 24. maddesi hükmüne göre tüm kat maliklerinin oybirliği sağlanmadan bu bağımsız bölüm işyeri olarak kullanılamaz.

Mahkemece dava konusu bağımsız bölümün işyeri olarak değil, büro olarak kullanıldığı kabul edilerek dava reddedilmişse de, davalının maliki bulunduğu bağımsız bölüm bilirkişi raporundan anlaşıldığına göre "Gündeşlioğlu Harita İmar İnşaat Limited Şirketi" merkezi olarak kullanmakta olup, Yargıtayr17;ın yerleşmiş uygulamalarına göre şirket merkezi veya büroları işyeri niteliğindedir.

Bu durumda davanın kabulü gerekirken yazılı gerekçeyle reddi doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 22.2.1994 gününde oybirliğiyle karar verildi.
 
www.apartmanyoneticisi.com
celen
15 daireli bir apartmanın zemin katındaki dükkanı kiraladım.Dükkanıma giriş için yan istinat duvarından doğru dükkanıma merdiven yaptırmak istiyorum.Masrafını kendim karşılayacağım.Bunun için 15 kat malikinin 10'ndan imza topladım.Oy çokluğu yetermi? yoksa oy birliğimi gerekiyor ? yan istinat duvarından dükkanıma merdiven açarak inilebilmesi konusunda çok acil bilgi rica ediyorum.Saygılarımla İ.Çelen
 
editor
Kat maliklerinin 4/5'inin onayının alınmasına ve bunun genel kurul da, karar defterine yazılmış olmasına dikkat etmelisiniz.

Umarım, İstinad duvarı üzerinde herhangi bir kırma delme ve benzeri işlem yapmazsınız.

Bu takdirde bir şikayet halinde eski hale getirme durumunda kalabilirsiniz.
 
www.apartmanyoneticisi.com
Atlanilacak Forum: