Apartman ortak yaşamında bir çok sorunlara neden olan ve kat sakinleri arasındaki ilişkileri zedeleme durumuna gelen apartman yöneticiliği tarafımızdan , profesyonel bir anlayış ile yapılmaktadır.
Bu hizmetimiz apartman, site yada iş merkezlerinin kiracı yada malikleri arasındaki sorunları en aza indirgeyerek profesyonel olarak yönetilmesini kapsamaktadır.
TEL: 0216.347 38 55
TEL: 0216.347 39 47
Raporlu İşçinin Çalışıp Çalışmadığına Dair Bildirimlerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Orhan Kotan
İş Başmüfettişi
orhankotan@gmail.com
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 40/9. fıkrasının (a) bendine göre 4/a kapsamındaki sigortalılara hastalık veya iş kazası ve meslek hastalığı ya da kadın sigortalının analığı halinde geçici iş göremezlik ödeneklerinin ödenebilmesi için istirahat süresince işyerinde çalışıp çalışmadıklarına dair bildirimin işverenlerince yapılması gerekiyor.
PANOYA ASILAN AİDAT BORÇLARI TAZMİNATA NEDEN OLUR MU?
Kat Mülkiyeti Hükümlerine göre yönetici ; aidatlarını ödemeyen maliklerin yada kiracılarının borçlarını panoya asmak zorunda mıdır ? veya asılması kanuna aykırılık teşkil eder mi
Bu Konuda 4 Avukatın farklı görüşlerini buradan paylaşıyoruz.
Asılmalıdır diyen'de var. Asılamaz, tazminata konu olur diyen de.
BİRDEN ÇOK PARSEL ÜZERİNDE KURULU SİTELERDE AİDAT TOPLANMASI
Birden çok parsel üzerinde kurulu bir site de , Kat sakinlerinden biri, Usulsüz teşkil edilmiş ve yetkisiz olduklarını iddia ettiği yönetim kurulunun belirlediği aidatları ödemiyor ve İcra takibine İtiraz ediyor.
Açılan İtirazın İptali davası reddediliyor, konu Yargıtay'a gidiyor.
T.C.
YARGITAY
3. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/1096
K. 2004/1412
T. 1.3.2004
• KAT MALİKİ ( Aidat Borcu )
• ORTAK GİDERLER ( Kat Mülkiyetine Tabi Olmayan Yerlerde Tahsili )
• MADDİ OLAY ( Hakimin Bağlılığı - Hukuksal Nitelendirmeyi Kendiliğinden Yapmakla Yükümlü Olması )
İskanı alınmadığı için aidat ödemeyen bir kat sakinine açılan İcra Davasına yapılan İtiratın İptali davası, Yargıtaya'a gidiyor ve Yargıtay bu konuda aşağıdaki kararı alıyor.
T.C.
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E. 2001/2212
K. 2001/2577
T. 20.3.2001
• İTİRAZIN İPTALİ DAVASI ( Aidat Borcunu Ödemeyen Davalı Hakkında İcra Takibi Yapılması Nedeniyle )
• KAT MÜLKİYETİ KANUNUNUN UYGULAMASI ( Kat İrtifakı Kurulmuş Gayrimenkullerde Yapı Fiilen Tamamlanmış ve Bağımsız Bölümlerin 2/3'ü Fiilen Kullanılmaya Başlanmışsa Uygulanması )
• ORTAK GİDERDEN SORUMLULUK ( Yapının Genelde Tamamlandığının ve 2/3'ünün Fiilen Kullanıldığının Saptanması Halinde Binadaki Tüm Bağımsız Bölüm Maliklerinin Ortak Gider ve Avans Borcundan Sorumlu Tutulması )
• İSKAN BELGESİ ( Bunun Yokluğunun Taşınmazda Kat Mülkiyetine Geçişe Engel İse de Anayapının Ortak Yerlerinde ve Bağımsız Bölümlerindeki Eksikliklerin Kat Mülkiyeti Kanunu Hükümlerine Göre Yönetime Mani Olmaması )
Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Devrim Güngör, sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere koronavirüs tedbirlerinin toplum sağlığını korumak amacıyla alındığını vurgulayarak “Site bahçesi de yasak mı?” tartışmasına açıklık getirdi.
Güngör, kanunlara ve İçişleri Bakanlığı’nın genelgelerine dayanan sokağa çıkma yasağına, site içerisinde de uyulmaması halinde idari-cezai yaptırım uygulanabileceğini vurguladı. Güngör, “Site bahçesi, apartman girişi, merdiven gibi yerlerin ortak mülkiyete tabi olması, yasakların bu alanlarda geçerli olmadığı anlamına gelmez” dedi.
İSTİRAHATLİ APARTMAN GÖREVLİSİ İÇİN SGK BİLDİRİMİ VE MAAŞ ÖDEMESİ
Ahmet Metin AYSOY
Sosyal güvenlik ve iş hukuku uzmanı
İstirahatli Sigortalıya Tam Ücret Ödenirse Bildirim Nasıl Yapılır?
İş göremezlik ödeneği ile normal günlük kazançları arasındaki fark ücretleri veya SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmaksızın ayrıca normal günlük ücretlerinin ödendiği durumlarda; geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara istirahatli bulundukları süreler için işverenlerince yapılan bu ödemeler, Kanunun 80 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında değerlendirilerek prime tabi tutulacaktır.
YÖNETİCİLER, DİKKAT ! SGK TAHAKKUKLARI BU AYDA AYNI BİÇİMDE VERİLECEK
Muhtasar Beyannamesi - SGK Prim Bildirgesi Birleşmesi Bazı İllerde 2 Ay Ertelendi
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi 7 No’lu Genel Tebliği 09.02.2020 tarihli resmî gazetede yayınlandı.
YASAL SÜREDE VERİLEMEYEN SKG PRİM HİZMET BELGELERİ NASIL VERİLECEK..?
Süresi dışında düzenlenen asıl, ek veya iptal aylık prim hizmet belgeleri SGK’ya elektronik ortamda e-SGK - İşveren - e-Bildirge v.2 üzerinden verilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu, süresi içinde düzenlenen aylık prim hizmet belgelerini e-Sigorta sistemi üzerinden elektronik olarak alırken, süresinde verilmeyen veya süresi dışında düzenlenen aylık prim hizmet belgelerini manuel olarak kağıt ortamında alabilmekteydi.
Süresi dışında düzenlenen asıl, ek veya iptal aylık prim hizmet belgeleri SGK’ya elektronik olarak verilebilecektir.
KAPICI'NIN MEVCUT İŞİ DIŞINDA EK İŞ YAPMASI ENGELLENEBİLİR Mİ?
AV.RABİA ŞENİZ ERDOĞAN
www.nazali.av.tr
İşçinin bir işyerin de çalışmakta iken, mesai saatleri sonrasında ek bir işte çalışıyor olması, çalışma hakkı Anayasal bir hak olduğundan mevcut işvereni tarafından engellenemeyecektir, ancak iş ilişkisi kapsamında sadakat yükümlülüğü ve rekabet yasağı kriterlerine tabi tutulabilecektir.
İşçinin ek bir iş yapması, her somut olay nezdinde değerlendirilmeli ve akabinde iş sözleşmesinin işveren tarafından bu nedenle feshinin söz konusu olup olamayacağına karar verilmelidir.
Yargıtay'ın özel dairelerinin, işçinin ek iş yapması konusunda somut olay nezdinde değerlendirme yapmış olduğu kararları bulunmaktadır.
Tüplü yani torbada yada saksıdaki fidan ve çiçekler kökleri bir süredir aynı toprakta olduğu için her mevsim ekilebilir ve hiçbir sorun yaşatmadan tutarlar.
Çıplak köklü fidanlar yaprakların dökülmesi ve kışın durağan olmaları sonucu genellikle Kasım ve Nisan ayları arası dikilebilirler.
Yüksek Mahkeme, resmi adresinde bulunmayan tarafa yapılan ihbarnamenin evin kapısının asılmasının tebliğ için yeterli olduğuna hükmetti.
Trafik kazası sonucu hayatını kaybeden kişinin ailesi, sürücü hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı. 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki davaya ihbarnamenin tebliğ şekli damgasını vurdu.